
تفسیر سوره محمد ، آیه ۳۸ ( نوشتاری ) مفسر : حضرت آیت الله علامه طباطبایى
9 بهمن 1397
تفسیر سوره حدید ، آیه ۷ ( نوشتاری ) مفسر : حضرت آیت الله مکارم شیرازى
25 بهمن 1397تفسیر سوره محمد ، آیه ۳۸
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
ها أَنْتُمْ هؤُلاءِ تُدْعَوْنَ لِتُنْفِقُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَمِنْکُمْ مَنْ یَبْخَلُ وَ مَنْ یَبْخَلْ فَإِنَّما یَبْخَلُ عَنْ نَفْسِهِ وَ اللَّهُ الْغَنِیُّ وَ أَنْتُمُ الْفُقَراءُ وَ إِنْ تَتَوَلَّوْا یَسْتَبْدِلْ قَوْماً غَیْرَکُمْ ثُمَّ لا یَکُونُوا أَمْثالَکُمْ*
به نام خداوند بخشنده بخشایشگر
آری، شما همان گروهی هستید که برای انفاق در راه خدا دعوت میشوید، بعضی از شما بخل میورزند؛ و هر کس بخل ورزد، نسبت به خود بخل کرده است؛ و خداوند بینیاز است و شما همه نیازمندید؛ و هرگاه سرپیچی کنید، خداوند گروه دیگری را جای شما میآورد پس آنها مانند شما نخواهند بود (و سخاوتمندانه در راه خدا انفاق میکنند).
تفسیر نمونه :
آخرین آیه ی مورد بحث که آخرین آیهی سورهی محمد صلی اللَّه علیه و آله و سلم است تأکید دیگری است بر آنچه در آیات گذشته پیرامون مسائل مادی و دلبستگیهای مردم به آن و انفاق در راه خدا آمده است.
میفرماید: «بدانید شما همان جمعیتی هستید که دعوت برای انفاق در راه خدا میشوید، بعضی از شما این فرمان الهی را اطاعت میکنند در حالی که بعضی بخل میورزند (ها انتم هؤلاء تدعون لتنفقوا فی سبیل اللَّه فمنکم من یبخل).
در اینجا این سؤال مطرح میشود که در آیات قبل گفته شد خداوند اموال شما را مطالبه نمیکند چگونه در این آیهی دستور به انفاق فی سبیل اللَّه داده شده است؟
ولی دنبالهی خود آیه ی در حقیقت به این سؤال از دو راه پاسخ میدهد: نخست میگوید: «کسی که در انفاق بخل کند نسبت به خود بخل کرده است» (و من یبخل فانما یبخل عن نفسه).
چرا که نتیجه ی انفاقها هم در دنیا به خود شما بازمیگردد، زیرا فاصله های طبقاتی کم میشود آرامش و امنیت در جامعه حکمفرما میگردد، محبت و صفا و صمیمیت جای کینه و عداوت را میگیرد این پاداش دنیوی شما است.
و هم در آخرت در برابر هر درهم و دیناری مواهب و نعمتهائی به شما ارزانی میدارد که هرگز به فکر بشری خطور نکرده است، بنابراین هر قدر بخل کنید به خودتان بخل کردهاید!
به تعبیر دیگر مسأله ی انفاق در اینجا بیشتر ناظر به انفاق برای جهاد است و تعبیر به فی سبیل اللَّه نیز تناسب با همین معنی دارد، و واضح است که هرگونه کمک به پیشرفت امر جهاد ضامن حفظ موجودیت و استقلال و شرف یک جامعه است.
پاسخ دیگر اینکه «خداوند غنی و بی نیاز است و شما همه نیازمندید» (واللَّه الغنی و انتم الفقراء).
او هم از انفاق شما بینیاز است، و هم از اطاعتتان، این شما هستید که در دنیا و آخرت نیاز به لطف و رحمت و پاداش او دارید.
اصولا موجودات امکانیه و ما سوی اللَّه سر تا پا فقر و نیازند، و غنی بالذات تنها خدا است، آنها حتی در اصل وجودشان دائماً وابسته به اویند، و لحظه به لحظه از منبع لا یزال فیض وجود او مدد میگیرند که اگر یک لحظه از آنها قطع فیض کند هستی همه بر باد میرود «و فروریزند قالبها»!
آخرین جمله هشداری است به همهی مسلمانان که قدر این نعمت بزرگ و موهبت عظیم را بدانید که خداوند شما را پاسدار آئین پاکش قرار داد تا حامیان دین و یاوران پیامبر او باشید، اگر به این نعمت بزرگ ارج ننهید «و اگر رویگردان شوید این مأموریت را به گروه دیگری میسپارد گروهی که همانند شما نخواهند بود»! (و ان تتولوا یستبدل قوماً غیرکم ثم لا یکونوا امثالکم).
آری این بار هرگز بر زمین نمیماند، اگر شما به اهمیّت موقفتان پی نبرید، و این رسالت عظیم را نادیده بگیرید، خداوند قوم دیگری را برمیانگیزد و این رسالت عظیم را بر دوش آنها میافکند، قومی که در ایثار و فداکاری و بذل جان و مال و انفاق فی سبیل اللَّه به مراتب از شما برتر و بالاتر باشند!
این تهدید بزرگی است که نظیر آن در آیهی ۵۴ سورهی مائده نیز آمده است: یا ایها الذین آمنوا من یرتد منکم عن دینه فسوف یاتی اللَّه بقوم یحبهم و یحبونه اذله علی المؤمنین اعزه علی الکافرین یجاهدون فی سبیل اللَّه و لا یخافون لومه لائم:
«ای کسانی که ایمان آوردهاید! هر کس از شما از آئین خود بازگردد (به خدا زیانی نمیرساند) خداوند در آینده جمعیتی را میآورد که آنها را دوست
دارد و آنها نیز خدا را دوست دارند، در برابر مؤمنان متواضع، و در برابر کافران نیرومند و شکست ناپذیر، مردانی که در راه خدا جهاد میکنند و هرگز از سرزنش سرزنش کنندگان هراسی به خود راه نمیدهند» (مائده- ۵۳).
جالب توجه این که اکثر مفسران در ذیل آیه ی مورد بحث نقل کردهاند که بعد از نزول این آیه جمعی از اصحاب رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلم عرض کردند: من هؤلاء الذین ذکر اللَّه فی کتابه: «این گروهی که خداوند در این آیه به آنها اشاره کرده کیانند»؟!
در این هنگام سلمان نزدیک پیامبر صلی اللَّه علیه و آله و سلم نشسته بود، پیامبر دست بر پای سلمان (و طبق روایتی بر شانه ی سلمان) زد و فرمود: «هذا و قومه، والذی نفسی بیده لو کان الایمان منوطا بالثریا لتناوله رجال من فارس: «منظور این مرد و قوم او است، سوگند به آن کس که جانم به دست او است اگر ایمان به ثریا بسته باشد گروهی از مردان فارس آنرا به چنگ میآورند»!
این حدیث و مشابهی آن را محدثان معروف اهل سنت مانند محدث معروف بیهقی و ترمذی در کتب معروف خود آورده اند، و مفسران معروف شیعه و اهل سنت بر آن اتفاق دارند، مانند: نویسنده ی تفسیر قرطبی، روح البیان، و مجمع البیان و فخر رازی و مراغی و ابوالفتوح رازی و مانند آنها.
در تفسیر «درالمنثور» در ذیل همین آیهی نیز چندین حدیث در همین زمینه آورده است.
حدیث دیگری از امام صادق علیهالسلام نقل شده که مکمل حدیث فوق است فرمود: واللَّه ابدل بهم خیراً منهم، الموالی: «به خدا سوگند که خداوند به این وعده خود وفا کردهی و گروهی را از غیر عرب بهتر از آنها جانشین آنها فرمود».
اگر با دقت و خالی از هرگونه تعصب به تاریخ اسلام و علوم اسلامی بنگریم، و سهم عجم، و مخصوصاً ایرانیان را در میدانهای جهاد و مبارزه با دشمنان از یکسو، و تنقیح و تدوین علوم اسلامی را از سوی دیگر بنگریم به واقعیت این حدیث پی خواهیم برد و شرح این سخن بسیار است.
منبع : تفسیر نمونه مرجع عالیقدر اسلام آیت الله مکارم شیرازى